tiistai 5. helmikuuta 2013

Opel Agila

Nalle on ollut työparina nyt muutaman viikon ja loppuajasta Milla tuli kolmanneksi. Toisena asiakastyönä loman jälkeen oli Opel Agila, jonka moottoritilasta kuului vinkunaa ja rahinaa pelkääjän puolelta.
Työn alle otettiin ensin vinkuna ja asiaa lähestyttiin kuuntelemalla moottorin ääniä. Ääntä oli vaikea paikantaa, mutta löydettiin potentiaalinen äänen lähde; moniurahihnan kiristäjä.



Rahinan syyksi epäiltiin jousien kääntölaakereita. Toinen autoon kääntelemään rattia ja toinen katsoo ja kuuntelee kääntölaakereita. Arvaus ei ollut väärä, joten kääntölaakerit vaihtoon molemmin puolin.

Vas. Missä kääntölaakerit sijaitsevat ja oik. uusi ja vanha kääntölaakeri.

Lauantaina 26.1.-13 oli Tredun avoimet ovet ja meillä oli koulupäivä. Kaikki eivät päässeet paikalle lyhyen varoitusajan takia, joten tein töitä EnninHeinin ja Millan kanssa. Opeliin piti vaihtaa jarrulevyt ja -palat, eli teimme jarruhuollon.


Moniurahihnan kiristäjän vaihto ei sujunutkaan ihan niin helposti mitä ensin kuvitteli. Auton moottori piti pistää kannatukseen, ja venkslata osia paikalleen ja pois ennen kuin selvisi mikä kannattaa kiinniittää ensin.


Auto saatiin lopulta kasaan ja koeajettua. Koeajossa selvisi että moottori pitää vieläkin tätä vinkunaa, mutta ehkä hiljaisempana kuin aikaisemmin. Rahina saatiin loppumaan.
Nämä moottorin äänet ovat vaikeita asentajan tietää milloin ovat kadonneet, koska asiakkaat sanovat esim. "ihan kuin lintu visertäisi konepellin alla", sillä monet asiakkaista eivät tiedä tarkkaan mistä osasta ääni kuuluu. Tässä tapauksessa auto annettiin asiakkaalle ajoon ja sanottiin että kuuntelee onko ääni loppunut tai muuttunut.


Opelin jarruhuolto

Avointen ovien päivänä tehtiin Millan kanssa jarruhuolto Opel Agilaan, jossa oli muutakin vikaa.
Uudet jarrulevyt ja -palat.
Jarruihin päästään käsiksi ottamalla renkaat ensin irti. Sen jälkeen otetaan jarrusatula pois, jotta saadaan palat vaihdettua ja levy irti. Tässä huolto tehtiin levyjarruihin ja rumpujarrujen huolto on hieman erilainen.
Jarrusatulan irrottamista.
Satula kannattaa putsata hyvin, jotta palat saadaan helpommin paikalleen.
Kuparitahnaa kannattaa myös pistää niihin kohtiin. jossa palat koskevat satulaan ja uusista levyistä pitää muistaa putsata tehdasrasva huolellisesti pois, ennen kuin ne asennetaan paikoilleen.
Liukutappeihin laitetaan kuparitahnaa, jotta ne liukuvat hyvin eivätkä jumita.
Palat asennetaan paikoilleen tuuppaamalla.
Mäntä tulee joskus ulos tällä tavalla ja se pitää puristaa kokoon, muutoin se on edessä.
Männän kokoon puristamista.
Kun jarrut on koottu, niiden toiminta pitää vielä testata, niinkuin autot aina muutenkin ennen asiakkaalle luovuttamista.